Задава ли се нова финансова криза и как ще се

...
 Задава ли се нова финансова криза и как ще се
Коментари Харесай

Експерти: Очаква се приземяване на икономиката

 Задава ли се нова финансова рецесия и по какъв начин ще се отрази тя на страната ни, коментират пред БТА икономисти, представители на бизнеса и синдикати. Повечето от тях са единомислещи, че рецесия ще има, само че не в размерите на 2008 - 2009 година, страната ни обаче е подготвена да я посрещне, а хората би трябвало да бъдат внимателни в разноските си и да стартират да икономисват с концепцията най-малко половин година да могат да преживеят, в случай че останат без работа.
Все още формалните интернационалните институции не се наемат да предвиждат криза през 2019 година в световен проект, само че всеобщо се предвижда закъснение на растежа в Европа следващата година, разяснява за БТА  Десислава Николова , основен икономист в Института за пазарна стопанска система. Това са упования на МВФ, Европейска комисия, обособени капиталови банки, специалисти. Всеки обаче дава разнообразни прогнози за темповете на това закъснение, означи специалистът. За България Европейска комисия предвижда леко ускорение на растежа на стопанската система, макар прогнозата си за закъснение в Европейски Съюз. Сред причините на Европейска комисия за упования растеж на нашата стопанска система са увеличеното вътрешно търсене и положителното асимилиране на европейски средства, които да поддържат вложенията и по този начин да допринесат за ускоряването на стопанската система. Десислава Николова обаче изрази скептицизма си за това, че страна ни би могла да форсира растежа си в случай, че в цяла Европа се чака закъснение. По-скоро персоналните ми упования са, че България ще се причисли към общата наклонност и най-вероятно през идната година ще бъда регистриран по-плавен напредък на стопанската система, а упованията ми са растежът да е към 3 на 100, разяснява специалистът.

Предпоставките за предстоящата криза

Едно е несъмнено, че икономическите цикли имат тази специфичност след интервал на стопански напредък, какъвто в този момент се следи световно и в Европа, да следва спад, разяснява основният икономист в Института за пазарна стопанска система. Въпросът е какъв брой бездънен ще е той, като все още прогнозите са по-скоро, че последваща рецесия ще е по-лека и по-мека по отношение на това, което се случи през 2008 година в международен проект, посочи специалистът. Основанията за това са, че в този момент растежът не е толкоз висок и нагледно казано няма да паднем от толкоз високо, добави Десислава Николова. Освен това към този момент се виждат признаците на закъснение и няма да е по този начин внезапно влизането в рецесията, както през 2008 година, означи тя.
 
Сред забележимите индикатори за наближаваща рецесия специалистът открои повишението на главния лихвен % в Съединени американски щати, забавянето на растежа на стопанската система на Китай. Предпоставка за възможна криза е и оповестеното желание на ЕЦБ да приключи програмата си за стимулиране, като специалистът уточни, че към момента не е ясно от кой момент ЕЦБ ще стартира да подвига лихвите, в случай че въобще направи това. Другият огромен фактор за упованията за криза са търговски войни, разяснява Десислава Николова.

Дали бурята ще подмине България?

България като цяло стои добре сега. От една страна към момента взривът в строителството, който, в случай че и когато завърши, вероятно би подкрепил рецесията в страната, към момента не е в такива мащаби, макар че има известна нестабилност и в някои градове се надуха дребни " балони " на имотния пазар, означи основният икономист в Института за пазарна стопанска система Десислава Николова. За разлика от предходната рецесия, когато пазарът се " наду " с банкови заеми за строители и купувачи, в този момент балонът на недвижими парцели в огромните градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, се дължи на това, че хората изтеглиха спестяванията си от банките поради ниските лихви по депозитите, посочи специалистът. По този метод съгласно нея няма причина за риск за банките и за стопанската система, само че в случай че има нисходяща промяна на този пазар през цените или заради неспособност някои от плановете да се довършат, рискът ще се понесе от хората, разясни Десислава Николова.

От друга страна, специалистът уточни, че за България при възможна криза също се чака " приземяване " на стопанската система, само че то ще е по-меко - от по-ниски равнища на напредък - 3 - 4 на 100, до момента в който при предходната рецесия това стана от 6 - 7 на 100. Освен това все още нямаме сходни на интервала 2008 - 2009 година знаци за прегряване на стопанската система, разяснява още Десислава Николова и означи, че в този момент равнищата на кредитна интензивност в страна са доста по-малки по отношение на последната рецесия, когато растежът на заплатите в последните предкризисни години доближаваше 20 - 30 на 100, а инфлацията беше двуцифрена.

Плюс за България е и това, че страната разполага с " финансова възглавница " за посрещане на нова рецесия под формата на фискален запас, който сега съгласно Десислава Николова е на положителни равнища. Заради обстоятелството, че бюджетът към този момент трета година ще е на остатък, това значи, че запасът от една страна се зарежда с остатъка, а от друга не харчи, с цел да финансира дефицити, означи специалистът.

Очакванията на бизнеса - по-консервативно оптимистични 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал  Васил Велев  коментира за Българска телеграфна агенция, че в международен мащаб към този момент има известно закъснение на икономическия напредък, такива са и прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз  за идната година. На микроравнище - равнище предприятия, упованията на бизнеса са по-консервативно оптимистични по отношение на предходната година по това време, добави той. Същевременно Велев посочи, че няма признаци за близка рецесия, тъй като поръчките за идната половин година са на положително равнище. Независимо от това, разнообразни признаци, измежду които това, че спря да пораства цената на суровините, приказват, че известно закъснение въпреки всичко се чака, добави той. Сред факторите за по-голяма нерешителност в прогнозите е и огромната задлъжнялост, която е международен проблем, уточни Велев. В Европа има страни като Италия, които са огромна стопанска система и са втори търговски сътрудник на България, и нещата там са на кантар, в Румъния пораства по същия метод задлъжнялостта - вземат се заеми и се заплащат заплати, добави Велев. Той уточни, че към Брекзит също има доста незнайни, също така митническите войни, които или се ускоряват, или си дават " почивка 90 дни ", също дават учредения на бизнеса да е по-предпазлив в упованията си за следващата година.

Велев уточни, че липсват забележимите признаци на балон, съществували при предходната рецесия и добави, че в случай че има закъснение и рецесия, то тя няма да е такава, каквато беше през 2008 година. В момента в стопанската система ни няма балони, каквито бяха в недвижимите парцели при предходната рецесия, само че ние сме отворена стопанска система и закъснение на международната стопанска система - на пазарите, на които продаваме, като две трети от износа ни е за Европейски Съюз, няма по какъв начин да не рефлектира на дребната ни стопанска система, съобщи Велев.

2019 година ще е първата година от началото на рецесията

Завършваме 2018 година на магия и към момента имаме растежи, само че 2019 година ще е първата година от началото на рецесията. Това разяснява за Българска телеграфна агенция финансовият специалист  Мика Зайкова . Според нея 2018 година е последната година от позитивния стопански цикъл, в който освен България, само че и целият свят беше близо 10 години.

" През 2018 година имаме растеж на инфлацията, който към този момент не е здравословен, тъй като надминава 3 %. Средногодишният растеж, изчислен през ноември, е 3,1 %, само че към края на годината най-вероятно ще надмине 4 % ", сподели Зайкова.Тя добави, че има стесняване на потреблението, а то в българския БВП заема 78 % от целия растеж. Свиването е неприятен знак, тъй като демонстрира, че брутният вътрешен артикул на България мъчно би повишен от числата, записани в бюджета за 2018 година, добави още Зайкова.

" В България не се внедряват нови технологии, няма артикули с висока добавена стойност, а страната ни изнася първични материали, материали и малко аварийни елементи. Те са основно за автомобилната индустрия в Германия, само че и там има спад на икономическите индикатори, което демонстрира, че ние вървим, в случай че не към рецесия, то към един интервал на застой ", сподели Мика Зайкова.

Последните данни на Национален статистически институт демонстрират нарастване на брутния външен дълг единствено през ноември с 0,9 %, а брутният външен дълг на България е много сериозен - в порядъка на 63 % от Брутният вътрешен продукт, като максимален е дългът на компаниите и семействата, което е много обезпокоително, тъй като имаме междуфирмена задлъжнялост, уточни финансовият специалист. Според Мика Зайкова в България не се задава " сляп вложител ". Първата причина, поради която вложителите ни заобикалят е, тъй като сме корумпирана страна, втората е, че преди рецесия вложителите икономисват парите си в банки, вместо да ги харчат рисково, сподели тя.

Експертът напомни, че нормално дребните и отворени стопански системи, каквато е България, понасят най-тежко една икономическа рецесия. Мика Зайкова счита, че с цел да се понижат следствията, а практиката е в положителни години да се основават буфери на равнище фискален запас, само че това не е направено в последните положителни години - 2016 година и 2017 година, частично и в 2015 година. 

Преди да пуснем кризата вкъщи

Експертите поучават занапред да стартираме да заобикаляме заеми, включително и ипотеките, а вложенията в недвижима собственост по-скоро биха ни донесли загуби по време на рецесия. Покупката би могла да бъде обоснована само, в случай че имаме потребност от жилище, разяснява Десислава Николова. Отложете покупките на коли и артикули за дълготрайна приложимост за по-добри времена, поучава още специалистът. Друга рекомендация е да влагаме единствено свободни средства, които няма да са ни нужни за периода на вложението. Добре е да стартираме да трупаме и персоналната си финансова " възглавница ", която би трябвало да ни стигне най-малко за половин - една година, в случай че останем без работа. Не на последно място е и прочувствено да се подготвим за неприятната вест, че влизаме в криза, даже и тя да ни подмине, разяснява Десислава Николова.
По публикацията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР